Reklam3

Silindir Bloğu

Görevleri


 
Silindir bloğu üst kartelde, silindir muhafazası ile birlikte motorun gövdesini oluşturup, pistonlara yataklık eder. Zamanların oluştuğu silindirler,  silindir bloğunda bulunur. Silindirler, silindir kapağı ile birlikte yanma odalarını oluşturur. Ayrıca motoru tamamlayan birçok donanım parçası da içten ve dıştan silindir  bloğuna veya üst kartele  bağlanır.




Yapısal Özellikleri Ve Kısımları
 

Genelde dökme demirden yapılır. İçinde yüzde üç oranında serbest grafit halinde karbon bulunur , hafif bir kayganlık verir. Bakıldığında esmer görüldüğünden esmer döküm de denir. Karışımın içine ayrıca karbon , nikel ,krom ve magnezyum gibi katkı maddeleri eklenerek sertlik ve aşınma direnci arttırılır.

Günümüz motor sanayinde birçok küçük ve orta büyüklükteki motorların, silindir blokları ve üst karteli alüminyum  alaşımdır , döküm demire göre hafif ve işlenmesi kolay ısı iletkenliği fazla olan alüminyumun  ısıya , basınca ve titreşime karşı  direncini artırmak için nikel, magnezyum, dökme demir, silikon ve çok küçük oranda diğer bazı metaller katılmaktadır.

Silindir bloklarında, silindirlerden başka soğutma suyu için su ceketleri de bulunur silindir kapakları gibi oldukça karışık ve zor bir işlem olan silindir bloklarının dökümü sırasında ,özel işlemle su kanalları oluşturulur ve bazı bölgelerinde genleşme tapaları (welç) yerleştirilir. Bu tapalar blok içindeki soğutma suyunun donması durumunda , bloktan fırlayıp suyun  boşalmasını sağlayarak bloğun çatlamasını engeller .


Üst Karter
 

 Silindir bloğu ile birlikte dökülüp, kam ve krank miline yataklık eder. Yağ pompaları motora göre içten veya dıştan üst kartele bağlanır, benzin otomatiği ve distribütör de genellikle üst kartele bağlanmaktadır. Motoru aracın şasesi ne bağlayan motor kulakları da üst  kartele bağlanır , bunların dışında yağ kontrol çubuğu ve alternatör bağlama  düzeneği de üst kartel üzerindedir. İçinde tüm motor bloğunu boydan boya kateden ana yağ kanalları  vardır. Ana mil ve kam mili yataklarına yağ ileten  kanalları da barındırır . Üst kartel  motorda meydana gelen yüksek basınç ve titreşimlere  dayanabilecek şekilde sağlam yapılmıştır.

Popüler Yayınlar

Motor Terim Ve Tanımları

Motor Zaman Ayar Sistemleri

Külbütör Mekanizması

Dört Zamanlı Bir Motorda Çevrim

Motor Yağlama Sistemleri

Motor Soğutma Sistemleri

Manifoldlar

Üst Kapak Yanma Odaları

Motor Sogutma Suyunun BAKIMI